CONDAMNAREA PRIMARULUI ADUCE PIERDERI ORAޘULUI

de Ale Măriucă

CONDAMNAREA PRIMARULUI ADUCE PIERDERI ORAȘULUI.

Uniunea Europeană pune la dispoziție fonduri pentru a ajuta domeniile în care este nevoie de investiții. Sighișoara se află în această situație, însă primarul, principalul coordonator de proiecte, nu are voie să se atingă de acești bani, din cauza istoricului său juridic. Cât de mult pierde cetatea medievală din cauze pur birocratice?

   Un oraș mic, dar cu o deosebită importanță istorică, cum este Sighișoara, are nevoie de investiții și investitori pentru a se dezvolta. Pe lângă fabricile care au rezistat crizei, oferind în continuare locuri de muncă locuitorilor Sighișoarei, calea cea mai de folos ar fi accesarea fondurilor europene, bani care ar ajuta cetatea medievală să treacă testul timpului. De câțiva ani, însă, aceste fonduri nu au mai fost accesate, deșdl. Primar șreprezentanții Primăriei susțin că astfel de proiecte sunt în desfășurare.

   Dna. Alina Aldea, purtător de cuvânt al Primăriei Sighișoara a declarat: „Sunt anumite proiecte care se pretează pe fondurile europene; sunt alte proiecte care nu se pretează. Noi, în general, am aplicat și aplicăm pentru fondurile europene, atunci când sunt linii, bineînțeles, de finanțare deschise.” Dânsa ne-a vorbit de-un proiect care este în derulare pentru aprobarea de finanțare din fondurile Norvegiene pentru renovarea sălii „Mihai Eminescu”.

   Cu toate acestea, nimic nu s-a concretizat. Și dl. Primar Ioan Dorin Dăneșan susținea într-o emisiune televizată, printr-un apel telefonic în direct, că există astfel de proiecte pentru fondurile nerambursabile de la Uniunea Europeană și că acestea sunt cerute pentru azilul de bătrâni, pentru zidurile și turnurile cetății, asfaltări de străzi, canalizare, grădiniță și chiar pentru un parc tematic pentru copii.

   Pentru obținerea de fonduri europene este necesară îndeplinirea unor cerințe prezentate îGhidul Solicitantului – Programul Operaţional Regional (Sursa aici). Dacă aceste exigențe nu sunt îndeplinite de către proiect sau solicitant, proiectul nu va fi eligibil pentru acordarea de fonduri. Din cele șase situații care duc la pierderea dreptului de-a primi aceste fonduri, două ne-au atras atenția:

– a suferit condamnări definitive din cauza unei conduite profesionale îndreptate împotriva legii, decizie formulată de o autoritate de judecată ce are forţă de res judicata (ex. împotriva căreia nu se poate face recurs);

– a fost subiectul unei judecăţi de tip res judicata pentru fraudă, corupţie, implicarea în organizaţii criminale sau în alte activităţi ilegale, în detrimentul intereselor financiare ale Comunităţii Europene.

   Potrivit legii, coordonatorul unui proiect propus de primăria unei localități este Primarul. Având în vedere istoricul juridic al dlui Primar, este acesta eligibil pentru primirea de bani europeni? Mai ales că în data de 9 aprilie 2014, Curtea de Apel Târgu Mureș a respins „ca neîntemeiat apelul declarat de revizuentul Dăneșan Dorin Ioan”. Decizia este definitivă. (Sursa aici)

   „Făcând o paralelă între acest ghid (mai sus amintit n.r.) și situația de condamnat a dlui Primar Dăneșan, observăm că acesta nu are cum, fiind coordonator de credite (…) să semneze niciun dosar” a declarat Claudiu Pop, investitor local.

   Probabil pe puțini îi interesează fondurile europene, poate și mai puțini știu cum se pot obține acestea, cert este că orașul nostru nu beneficiază de ele, deși nevoie ar avea și potențial la fel. Este o problemă când nu se face uz de ajutorul oferit de Uniunea Europeană, iar zidurile cetății de prăbușesc, sălile de spectacol stau să cadă pe tine, iar cunoscutele turnuri ale cetății medievale se sfărâmă în fața ochilor noștri.

Sursă text: Independentul Sighișorean

Sursă video: Corespondent Știi Tv Sighișoara